**Total Revenue**

A firm’s total revenue is equal to the price of the product times the number of products sold. For example, if you own a publishing company and you sell 100 books at $14 per book, then your total revenue is 100 x $14 = $1,400.

**Total Costs**

Total costs equal the firm’s total variable costs (labor, supplies, raw materials, etc.) plus the firm’s total fixed costs (machinery, office space, etc.). For example, if your firm’s total variable costs equal $500, and your total fixed costs equal $300, then your total costs equal $500 + $300 = $800.

**Total Profit**

Total profit is total revenue minus total costs. In the above example, your firm’s profits equal $1,400 – $800 = $600.

**Abbreviations**

We will use the following abbreviations:

Total Revenue = TRTotal Cost = TC Total Profit = TP The Price of the Product = PThe Quantity of the Product Sold = Q |

**Calculations**

We will use the following equations to calculate TR and TP:

TR = P x QTP = TR – TC In the example at the top of this page:TR = P x Q = 100 x $14 = $1,400 TC = $800 so TP = TR – TC = $1,400 – $800 = $600 |